Orosz körkép: The Wheelers-Dealers interjú

Főleg az októberi The Zapoy buli után kezdtem el jobban belefolyni az orosz oi! zene mellett a helyi ska életbe is. Akkor találtam meg a The Wheeler-Dealers nevű ska zenekart. Aranyos csaj vokállal, hammond orgonával eléggé jó kis témát hoztak össze. Először feldolgozásokat hallgattam tőlük, majd a saját számaik is megfogtak. Mikor tavaly decemberben kisebb turnéra jöttek, rákérdeztem, hogy hozzánk nincs-e kedvük jönni. Akkor vettem fel a kapcsolatot Artemmel a kapcsolatot. Sok infót elmondott az orosz színtérről, majd lemezeket is küldött. Ezer köszönet érte.
Ha érdekel az orosz ska színtér, akkor ez interjú Neked szól!

 

Sziasztok! Bemutatnád röviden a zenekart és annak tagjait?
Üdv Nektek, én Artem vagyok a The Wheeler-Dealers-től és a Magnetic Loft Records-tól.
Először a bandáról szeretnék beszélni, amely egy 2014-ben Moszkvában alakult hammond ska és reggae zenekar. A 2 év alatt megjelentettünk egy Friday Night névre keresztelt demót, a Magnetone Sessions mini-albumot (hangzása alapján ez is demóra hajaz) és két single lemezt, a Scratchy-t és a Gagarint. Utóbbi kislemezünk megjelent volna vinyl formájában is, csak a kész lemezeket a fehérorosz vámosok lefoglalták és bezúzták egyéb bürokrarikus indokra hivatkozva. Az audió felvételeink mellet elérhető egy Scratchy hivatalos (turné) klip is
Az elmúlt években 40 koncertünk volt Oroszországban és tavaly évvégén egy Kelet-Európai miniturnénk.
A zenekarnak 5 tagja van: Mary – ének, Andrew – dob, Maks – basszusgitár, Kim – billentyűk és én gitározom. Valamint van két tag, akik nem zenélnek, de aktívan segítenek minket: Stu – fotózás és videózás, valamint ő segít minket a turnékon és Denis – grafika.

Nem rég játszottatok a moszkvai Fred Perry boltban. Hogy sikerült leszervezni ezt?
Moszkva egy nagyon nagy város, de a színtér eléggé kicsi ahhoz, hogy mindenki érintkezzen az alternatív kultúrákkal, mint a ska, a mod, a punk és a billy zenék. Sok srác, aki az orosz Fred Perry-nél dolgozik tagja a helyi retro robogós klubnak,eljárnak a mod partikra, és még sorolhatnám. Mondhatnám, a stíluson belül vannak. Aztán egy nap elkezdtek belefolyni a szubkulturális dolgokba, csatlakoztak hozzánk a Moscow Ska Festival szervezésében, mint támogatók. Majd úgy döntöttek, hogy összehoznak egy partisorozatot üzletükben az angol gyökerű szubkultúráknak, ahova én benyomtam a The Wheeler-Delaers-t első zenekarnak.
Király kis buli volt, mindenki élvezte.

A zenekar Moszkvában indult. Tudnál információval szolgálni az orosz főváros ska és reggae színteréről?
Számos különböző ska illetve reggae zenekar van Moszkvában. Itt egy lista azokról, akikre az öreg és a fiatalok egyaránt megmozdulnak.
Az első és legnagyobb a Distemper. Remélem, ismeritek kik Ők. 🙂
Chattanooga Ska Orchestra (ex-Cabernet Deneuve) — ska-jazz band, profi öregek.

The Lappers — skinhead reggae, igazi skinhead tagokkal. A The Zapoy tagjai kiegészülve másokkal

Charmers — női vokálos soul-reggae

The Skatholics — fiatal srácokból álló ska big-band

Ezek mellett vannak más ska-punk és ganja-reggae bandák is, de Ők nincsenek a látókörzetemben.
Ha Moszkvában jársz érdemes megkeresni Chinatownban a Китайский Летчик Джао-Да (Chinise Pilot Djao-Da) nevű helyet, vagy a ДИЧ (Dich) klubot a Kitay-Gorod metróállomásnál.

A zenekar mellett kiadózással is foglalkozol. Írnál pár infót a kiadódról? Miket találhatunk a Magnetic Loft-nál?
A Magnetic Loft egy kis, emberes kiadó, amely olyan zenékkel foglalkozik, amiket én kedvelek. Főleg a ska-t szeretem, csak sajnos az orosz ska zenekarok nem vesznek fel jó minőségű zenéket. A ska mellett foglalkozok garage-punkkal, modern soul zenével és surf-punk kislemezekkel. Itt megtalálhatjátok az összes kiadványomat és itt meg is hallgathatjátok.
Oroszországban nincs lemeznyomó üzem, így lemezeket nyomni teljesen bonyolult művelet. A legnagyobb akadály pedig a vám. Például amíg tudnánk nyomni lemezeket Csehországban, addig Ők nem postáznak az oroszokhoz, szóval először azon kell gondolkoznunk. hogy oldjuk meg a postázást. Majd azon kell törni a fejünket, hogy hogyan hozzuk át az EU-FÁK határon. A legális út, hogy egybe lepapírozzunk mindent magas költséggel jár, ezek után a lemez nyomás már nem ésszerű dolog.

Oroszország a világ legnagyobb országa. Kiterjed Fehéroroszországtól Kamcsatkáig. Merre erős a ska színtér? Mely zenekarokra érdemes figyelni?
Erős színtérrel Szentpéterváron (SPB Ska-Jazz Review és Markschaider Kunst jól ismertek Európában) lehet még találkozni. A The Reggaenauts újra együtt zenél. Valamint a Leningrad szintén erős név az orosz ska zenében.
De ne menjünk el Yekaterinburg mellett sem, ott a Lollypop Lorry banda és Samarában a The Middle Volga Social Club.

Jól tudom, hogy az orosz oi! és street-punk zenekaroknak erős a kötődése a szomszédos szláv ország színtereivel. Mi a helyzet a ska vonalon, milyen a kapcsolatotok az ukrán és fehérorosz ska bandákkal?
Nagyon egyszerű a válasz, mert sem Ukrajnában sem Fehéroroszországban sincs ska illetve reggae zenekar. Igen, ez van. A másik oldalon, van egy kisebb közösség Kijevben. Jó barátokból álló baráti társaság, a Rude Cats, akik temérdek ’only vinyl’ bulit szerveznek. Ha arra járnál, mindenképpen próbáld felvenni velük a kapcsolatot

Mikor terveztek európai turné, magyar turné állomással? 🙂
Benne vagyunk. 🙂 Remélem egy nap összejön, a közeli jövőben!

Köszönöm az idődet és a válaszokat. Mit üzensz a magyar olvasóknak?
Vashe zdorovye! (Egészségetekre!)

Magnetic Loft Records Facebook | Hivatalos | BandCamp |YouTube
The Wheeler-Dealers Facebook | BandCamp