Cseh körkép – Interjú Vitekkel a DiscoBalls fúvósával

1820

Körülbelül 1 hete vettem fel a kapcsolatot a Mighty Sounds fesztivál egyik szervezőjével, akiről kiderült, hogy a prágai DiscoBalls skapunk zenekar fúvósa. Pár  beszélgetés után kérdeztem rá egy rövid interjúra, mivel már régóta szerettem volna cseh zenekarral interjút és információt a cseh színtérről. Vitek pár óra alatt válaszolt is az elküldött kérdéseimre.

Köszönöm, hogy szakítottál rám időt. Bemutatnád a zenekart és a zenekartagokat?!

A Discoballs immáron nyolc éve működik. A zenekart a basszusgitáros, Smrk; dobosunk, Lukáš és a gitárosunk Aktajsa alapította egy szaxofonos sráccal karöltve, aki az már az első koncert előtt kilépett a zenekarból. Nem sokkal ez után Bozez töltötte be a tenorszaxofonos posztot, Kučín és Én lettünk a trombitások. Én úgy kerültem be a zenekarba, hogy a szomszédos teremben próbáltunk Drunken Boomerang-gal. Idő elütésből kezdtem játszani a Discoball-os srácokkal, amit egyre jobban megszerettem. Mind a két zenekarban fújtam, de nem sokkal ez után a Drunken Boomerang feloszlott. A zenekar történetében sokszor volt tagcsere, énekest például kétszer váltottunk. A jelenlegi felállás az utóbbi években stabilizálódott, jelenleg Anna az énekesünk immáron 4 éve. Az a jó az egészben, hogy nagyon hasonlítunk, ezért is tudtunk a zenekar elsődleges szabályát felrúgni és már 3 éve párkapcsolatban élünk, szóval a zenekart eddig nem befolyásoltuk. Hogy őszinte legyek, ha a barátnőm nem a zenekar tagja lenne, akkor nagyon ritkán találkoznánk. Az évek alatt a DiscoBalls túl van több mint 500 koncerten. Sikerült eljutnunk Ausztriába, Horvátországba, Szlovákiába, Szlovéniába, Lengyelországba és a Baltikumra. Tavaly óta új németországi szervező ügynökünk van, akinek a jóvoltából elég gyakran sikerül ott is játszani. Az évek alatt olyan nevekkel sikerült megosztani a színpadot, mint Reel Big Fish, Bad Manners, Spitfire, The Valkirians, Skarface, Neville Staple (The Specials), The Toasters vagy a  Big D and the Kids Table. Tavaly pedig sikerült összehoznunk a legnagyobb klub bulinkat, amelynél a Ska-P előzenekaraként játszhattunk közel 5000 ember előtt.

Az én nevem Vitek. A DiscoBallsban harsonás, illetve háttérénekes posztot töltök be. Nemrég szereztem meg a mesterdiplomámat Média és Társadalom Kommunikációból, a cseh ska/punk/hc/rockabilly Mighty Sound fesztivál szervezésében, mint PR munkatárs vállalok szerepet, nem rég kezdtem bele egy saját médiavállalkozásba.

A ritmusszekcióval kezdeném a zenekar bemutatását: a dobosunk, Lukáš szakácsként dolgozott sokáig, ma már egy ruha üzletben eladó. Smrk, a basszerosunk, ő kémikus, nem rég fejezte be a PhD tanulmányait, a gitárosunk egy bankban help desk manager, Bozez a szaxidsunk IT-vel foglalkozik, Kuba a trombitásunk gépész, a másod harsonásunk, Kadák egy promóciós termékeket előállító céget vezet. Az énekesünk Anna pedig zeneiskolát végzett. Kozmetikusként és dermatológusként dolgozik. Egyben nézve az egész, eléggé különböző emberek vagyunk.

Kérlek, mutasd be a zenéteket. Mennyi lemezt jelentettek meg eddig és kik azok az előadók, akik a legjobban hatnak a zenétekre?

 

Anno ska zenekarként indultunk, de a sok különböző behatás elősegítette az, hogy ma már minden számunk egy kicsit eltérő stílusú. Én inkább a ska-punk zenéért rajongok, a basszusgitárosunk a régi vonalas ska-ért, a szaxofonosunk játszott egy swing-zenekarban, a gitárosunk pedig inkább a punk zene felé hajlik, és így tovább… Szóval elég nehéz közös kedvencet találni.

De részemről, amit a zenénkből visszahallasz az egy kis The Toasters, The Planet Smashers, The Pietasters, Big D and the Kidstable, The Police, Reel Big Fish, The Slackers, Mephiskapheles, Sonic Boom Six és sok már harmadik hullámos bandát idevehetnék még.
Azt játsszuk, amit mi élvezünk, és nem azt, ami könnyen eladható. Idáig 3 lemezt adtunk ki: a DiscoVery Channelt-t, melyet megjelenésekor a legjobb ska/reggae lemezre jelöltek a Cseh Zenei Díjátadón és mára az összes példányt eladtuk. 2010-ben hoztuk össze a Rise and Shine albumot és idén márciusban jött ki a Dance Like Nobody’s Watchin, mely már bakelit lemezen is elérhető.

Az évet lemezkiadással kezdtétek, bemutatnád az új lemezt? Milyen volt a közönség fogadtatása?

A lemezt 4 éven át készítettük a jelentős tagcsere miatt, és nagyon vágytunk már arra, hogy napvilágot lásson. Tettünk azért, hogy az álmunk valóra váljon és a CD mellet LP formájában is megjelent. Részemről ez lett az eddigi legjobb albumunk, és ebben található a legtöbb zenei behatás, amiről az előző válaszomban kitértem. Minden szám különböző és végül, mint minden albumon ezen is szerepel egy feldolgozás szám. Ez a Genesis – Jesus Knows Me lett.

Szeretném, ha mondanál pár szót a helyi színterekről. Ismertetnéd a nívósabb bandákat, helyszíneket, fanzineket, disztrókat?

Természetesen van színterünk, de hogy őszinte legyek inkább két színterünk van. Van az országos cseh színtér és van a prágai. Például a DiscoBalls az első koncertjén barátainak, az ország legjobb zenekarának a Fast Food Orchestra-nak az előzenekara volt, és közel 500 ember előtt játszhattunk. Ez egy egyszerű zenekarnak elképzelhetetlen. 3-4 éve a ska/punk színtér nagyon erős volt, aztán vagy a gazdasági válság, vagy a zenei érdeklődésük miatt ez egyre kevesebb lett, a színtérről koptak el az emberek. Ez az oka annak is, hogy miért játszunk gyakran más országokban. Végül sok banda és hely eltűnt és ez a műfajnak sok jót nem hozott. Alig pár szórakozóhely és zenekar maradt aktív, és egy másik réteg létrehozta a Mighty Sounds fesztivált, hogy történjen valami a szubkultúra érdekében. A Mighty Soundsnak van saját kézzel fogható, illetve internetes újságja, amit országszerte terjesztünk, ez a Mighty Freezine, emellett 3 nagyobb e-zine van: Kids And Heroes (Ska, Punk, Hc), It Never Ends (Punk, Hc) és a Coremusic (Hardcore, és az ahhoz hasonló műfajokat ölel fel). De ezek mellett persze sok kisebb kiadó, valamint zenekar tevékenykedik az egész országban. Számomra a legjobbok helyek a prágai Club 007, a Cross Club és a nem rég nyitott Buben, mely nagy részben kiszolgálja a műfaj igényeit.

Mesélnél egy kicsit a cseh ska színtér kialakulásáról?

Az első csehszlovák banda egy Pozsony közeli városból, Rovinkából indult, ez volt a Ventil RG. Ők 1979-1985 között léteztek. Az énekes, Robo Grigirov miután kilépett a bandából megalapította a Midit, mely a ska, a reggae és a rock zene egyfajta keveréke volt. Az első cseh banda (még a Csehszlovák Köztársaság ideje alatt) a Nahoru Po Schodišti Dolu Band volt, mely több féle zenei stílussal keverte a ska-t. A cseh és szlovák szakadás előtti első kifejezetten cseh banda a Havlíčkův Brod-i Bio 29 volt. Nem tudták, hogy ska-t játszanak, csak gyorsabb reggae zenét akartak tolni. 1986-87 között alakultak. Egyébként az 1993-as szakadásig a legjobb szlovák zenekar a Polemic volt. 1990-ben alakult Sto Zvirat, mely egyike a legjobb cseh zenekaroknak. Majd 1992-ben alakult egy másik nagyon jó banda, a Speedy Gonzales, aminek a basszerosunk volt a gitárosa. Egy hosszú szünet után megalakult a Fast Food Orchestra és utána 1998-ban a 2tone-t játszó The Chancers. Ezek a bandák a mai napig aktívak. A millennium után rengeteg zenekar alakult már, mint például a 2v1 (a valaha volt legjobb cseh ska-punk zenekar), az All No Stars (ska), a Green Smatroll (ska-ska jazz), a Vertigo (ska) és a Prague Ska Conspiracy (eleinte ska/skajazz-t játszottak mára már rock zenekar lettek és Prague Conspiracy néven nyomulnak).

Mik a terveitek az idei évre?

A DiscoBalls számára az, hogy annyit játsszon, amennyit csak lehet, az új album egy számához felvegyen egy videoklipet és főleg, hogy írjunk új számokat.

Idén lesz a Mighy Sounds 10 éves. Beszélnél a fesztiválról? Miként indult el 10 évvel ezelőtt, hány ember dolgozik érte? Mennyien látogatták az előző években és miként választjátok ki a fellépőket?

A Mighty Sounds-ot pár olyan barát indította el saját fesztiváljaként, akik mozogtak a ska, punk, illetve rock’n’roll körökben. Számukra lehetetlen volt a mainstream fesztiválokon egy komolyabb fellépés összehozása. Ezért létrehozták a sajátjukat, amelynek középpontjában a rétegzenék állnak. Először fogalmunk sem volt róla, hogy miként lehet egy fesztivált szervezni, manapság ez eléggé öngyilkos dolognak látszik. De valahogy működött. Az első évben 4500 ember volt kíváncsi rá, és ez a szám az évek alatt egyre jobban nőtt. 2010. óta már körülbelül 10-12 ezer látogatóról beszélhetünk. J A zenekarok szervezésével 4 ember foglalkozik – ők azon társalapítói a fesztiválnak, akik a legtöbbet értekeznek az évben (a fesztivál előkészületei már szeptemberben elkezdődik). Ezek a srácok készítenek egy listát olyan előadókról, akik szeretnének fellépni a rendezvényen és ez után kezdődik a szervezők munkája. Ők nézik meg, hogy kik turnéznak Európában (más kontinensről jött zenekarokat) a Mighy Sounds-szal egy időben. Itt vetődik fel rengeteg dolog, mely kihat a szervezésre, mint például a gázsi, meg hogy tényleg Európában van-e a zenekar. Végül kiválasztják, hogy ki áll a legközelebb a fesztivál eszményiségéhez és például van-e elég fellépő minden műfajban. A kisebb bandáknak is próbálunk lehetőséget adni, elsősorban persze a cseh színtérről, de hívunk fellépőket Németországból, Ausztriából, Angliából és más országokból.

De van másik opció is a szervezésre. Van egy mail címünk, ez a bands@mightysounds.cz , ahová kb. 600 levelet kapunk évente zenekaroktól, akik a világ számos pontjáról keresnek meg minket. Ha van elég időnk a program beosztásában, akkor a legjobbakkal ezek közül a nevek közül felvesszük a kapcsolatot.

Van valami kiemelkedő tervetek a 10. évfordulóra?

Mi szerettük volna ezt az évfordulót nagyon neves előadókkal megünnepelni. Szerinte össze is jött, mivel olyan nevek vannak fellépők soraiban idén, mint a Dropkick Murphys, Perkele, Madball, Tanya Stephens, Nekromantix, 7 Seconds vagy a The Slackers, akik totálisan a műfajuknak a legnagyobb neveik. Ez mellett szervezünk egy szülinapi bemelegítő bulit Prágában, ahol a The Creepshow, Jaya the Cat, Elvis Jackson, The Dreadoughts és az Irie Revoltes fog zenélni. De úgy gondolom lesz más módja is az ünneplésnek.

Mi a véleményed a magyar ska zenekarokról?

Őszinte leszek, hirtelen csak a PASO jut eszembe, melyet nagyon szeretek, és akiket te mutattál zenekart, a Mighty Fishers, ők szintén nagyon jó zenét játszik. Mind két banda inkább régi sulis ska-t játszik, amelyet nagyon hiányolok a cseh színtérről.

Köszönöm a válaszaidat. Remélem, nem sokára újra tudunk beszélgetni. Van, amit el szeretnél mondani az interjú végén?

Hallgassátok meg az új lemezünket, amit a https://discoballscz.bandcamp.com/album/dance-like-nobodys-watching hivatkozáson érhettek el, és látogassatok el a Mighty Sounds-ra. Érezd át személyesen is, hogy mennyire király ez a fesztivál.

 DiscoBalls Hivatalos | Facebook |MySpace 

Mighty Sounds Hivatalos | Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .