TRF – Irány Délegyháza

Pont egy évtizede, hogy annak idején Lipi  Brown beindított egy PASO – hoz köthető  tábort, akkor még Nagy SKAland néven. Az      idők folyamán elmaradtak az élő koncertek,      változtak a helyszínek, egy valami mindig    megmaradt: maga a tábor, pontosabban annak  családias hangulata. Ha nem volt elegendő pénz  koncertek megtartására, akkor  soundsystemek, selectorok tűntek fel fekete  korongjaikkal, hogy arról húzzák a talpalávalót.

Nincs időnk feleleveníteni történetében az egy  évtizedet, Kóspallagot, Árteret, talán nincs is  sok értelme, Lipi egyébként is talán már  belefáradt a sok szervezésbe, néhol már  szélmalomharcot idéző egyeztetésekbe, és úgy  gondolta, hogy ő talált egy helyet tavalyelőtt, ami befogad egy ilyen rendezvényt, ha akarja valaki, akkor nosza rendezze meg.

Szóval simán lehet, hogy jogfolytonosságban már semmi köze a Tavirózsa Reggae Fesztiválnak az előző happeningekhez, de mindenképpen abból nőtte ki magát. A szervező, Irie Zion már régóta jelen van, kisebb – nagyobb sikerrel a hazai reggae életben, Keszi Zsolt utoljára tavaly augusztusban hozta el Chezidek – et, illetve különböző európai fesztiválokra szervez társasutakat.

Akárhogy is történt idén magához ragadta a kezdeményezést, még ha döcögősen is,  egy kicsit más formában, mint tavaly ugyan, újra birtokba veheti a jamaicai zenét szerető közönség a délegyházi Tavirózsa Kempinget.

Mi a változás idén? Ismét hallhatunk élő zenét, öt feltörekvő hazai zenekar mutatja meg magát július 10 – 14 között, színpadra lép a Speakers Of Zion, a P.E.Z., Afrodzaqm, a Bootz Bros. és a One Shot Babylon is. Rajtuk kívül néhány év kihagyás után ismét felcsendülnek Bomboleee hamisíthatatlan szavai “Kértek bulit? Kaptok bulit, bullet, bullet, bullet!” vagyis már a Pulisound (aki nem tudná esetleg itt tag Bomboleee-n kívül még Rastamás is, aki egykor az LB27-ben ütötte a bőrt) idén először a TRF – en mutatja be magát, és jamaicai útjáról készült hivatalos videót.

Sebő (e sorok írója) is előkerül egy-két nap erejéig, és csütörtök este korai jamaicai r’n’b és ska-t, pénteken Jr. Nabu-val vállvetve szintén rakosgatja – egy kósza pletyka szerint az az este a dub-ról szól majd – bakelitről a jobbnál – jobb muzsikákat. Számukra azért is fontos helyszín a Tavirózsa, mert két éve itt ismerkedtek meg személyesen, és az ifjú titán, azóta tagja az Afro-soul Sound – nak. Persze a nagy öregek is képviseltetik magukat, Áfonya, Lipi Brown (aki egyébként is helyben lakó – kocsi tulajjá avanzsált). Dreadhead is úgy időzítette nyaralását, hogy el tudjon látogatni a kempingbe, és ha már itt van, akkor biztosan bemutatja vadonatúj szerzeményeit is. Fellép még Mr. Skunk, Fayabolo, és a “legnagyobb, kiégett, egyszámos haknisztár” (saját szavai) Junior Brown is kezébe veszi a mikrofont. A Fesztivál háziasszonya Céanne. Az az igazság, hogy a sok fellépő nevét mind leolvashatjátok a flyerről is.

Beszéljünk inkább a környezetről, meg az infrastruktúráról. Szögezzük le a nagy igazságot “ahol áram van minden van”. Szóval adott egy kemping a délegyházi halastavak egyik partján, azonnal a szandált zoknival viselő, melltartót nem hordó (bár kéne inkább) NDK-s turistákkal töltött nudista strand mellett. Oda a belépés nem ajánlott. Szóval a helyszín aránylag kiesik, de pont ez a jó benne, és néhány Kőbánya – Kispestről érkező vonathoz még kisbusz – járat is elérhető. (további infót itt találhattok https://www.facebook.com/events/449556811783434/?fref=ts ). A tó alkalmas fürdésre, horgászásra, szóval elő a pecabotokkal, a bográcsokkal, a jó muzsika pedig adott lesz. A felhozatal, ska, roots, dub, modern roots, early reggae, és igazából a hangulatban verhetetlen a helyszín. Szóval jövő szerdától, aki él és mozog, meg ráér, az vegye az irányt a Tavirózsa Reggae Fesztivál felé.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .