Meghalt a Lord Tanamo

Lord Tanamo, a The Skatalites alapítótagja 82 éves korában a múlt kedden meghalt.

Joseph Abraham Gordon, ismertebb nevén Lord Tanamo, legaktívabb éveit a calypso és a ska korai korszákra teheti. 1938-ban Kingston nyugati részén született és nőtt fel. Fiatal kori példaképétől Lord Kitchenertől kölcsönözte a nevét, aki ’40-es években Jamaicában élt. Mondhatni fiatalon már oda volt a zenéért. Az ’50 éves években Cecil Lawers oldalán énekelt hotelekben játszó calypso zenekarokban.

Első felvételeit a kingstoni zenemágnás és selector, Stanley Motta rögzítette, majd ezután olyan nevekkel is dolgozhatott együtt, mint Theophilus Beckford és Ernest Ranglin.
Az első slágere, a Blues Have Got Me Down még a calypso korszakban lett felvéve.

A hatvanas évek elején váltott a ska zenére, alapítótagja lett a The Skatalitesnek. A zenekar énekeseként olyan számok fűzhetőek a nevéhez, mint a Come Down vagy méltán híres klasszikus, I’m In The Mood For Ska.
A ska korszak összes nagyjával dolgozott együtt. Rögzített felvételt Clement Dodd-dal és Duke Reiddel is. Számos felvételén régi jamaicai népzenéket dolgozott fel.
A ska lassulása után sem tétlenkedett. Elővette Tony Joe White Rainy Night In Georgia számát és kovácsolt belőle egy bitang erős reggae felvételt, amivel hét héten keresztül uralta a jamaicai slágerlistákat.


A hetvenes években Kanadába költözött, ahol megházasodott. Megnyitotta a Record Nook üzletet, amin keresztül a jamaicai zenéket árusította a északi országban. De mellette gyakran repült vissza Jamaicában. 1979-es haza látogatásakor vették fel Bunny Lee-vel a Calypso Reggae lemezt.

2002-ben felkérést kapott a torontoi Legends of Ska koncertre, aminek a felvételeiből két éve kiadtak egy dokumentumfilmet.  A rákövetkező évben folytatta a turnézást a The Skatalites oldalán.

2008-ban aztán egy stroke következtében megnémult, ami teljesen félbe szakította zenei karrierét.
Múlt kedden, április 19-én Torontoban hunyt el.