2005. DECEMBER 20.

A frissítések mostanában sajnos eléggé elmaradoztak. Reméljük nem így lesz januártól, amikor is én, El Bandy átadom a stafétabotot barátomnak, Sebőnek, aki 2006-tól lesz a Dread Slukk új szerkesztője. Mindenkinek köszönöm, hogy eddig is látogatta ezt a non-profit weboldalt, aminek továbbra is célja, hogy a reggae zenét és a hozzá szorosan fűződő kultúrát minél szélesebb körben megismertesse hazánkban a hétköznapi emberekkel. Továbbá köszönet mindenkinek, aki bíztatott, támogatta munkámat valamilyen formában és látta hogy ez a munka nem volt hiábavaló. Ezúton szeretnék Boldog Karácsonyt és Békés Új Esztendőt kívánni minden idetévedt reggae arcnak. Karácsonyi (és egyben búcsú) ajándék gyanánt találtok egy Yellowman dalt a letölthető MP3-mak között. Jah Bless unu fe real, mon!


2005. NOVEMBER 17.

November 21-én, hétfőn két szomszédos országban is jamaikai világsztárok jönnek koncertezni. Az egyik a Morgan Heritage csapat, akik Pozsonyban lépnek fel a PKO-ban Macka B és Jah Division mellett (beugró 599 SK). A másik pedig a legendás Skatalites, akik Bécsben, az Arénában adnak koncertet a hazai PASO zenekar mellett. Az eseményre busz indul a pártolótagoknak, melyre csütörtökig lehet jelentkezni a pannoniaallstars@yahoogroups.com címen! Bővebb infó a www.paso.hu oldalon! (A busz költsége 40 fő esetén 3500 HUF/fő, a jegyárak 17/18/19 EUR.)

December 3-án az európai nyári reggae fesztiválok jól ismert szereplője, Patrice érkezik élő zenekarral egy koncert erejéig a Club New Orleans-be. Várható jegyárak 4000 Ft körül lesznek.

December 15-én pedig, európai soundsystem turnéja keretén belül hazánkba látogat a pár éve felfedezett új bobo reggae sztár, Mr. Perfect. A helyszín természetesen a Dancehall Fever-ek által jól bejáratott Trafó Bár Tangó lesz, az est házigazdája pedig a hazai vezető dancehall erő, a Love Alliance lesz. Bővebb sajtó anyag ITT olvasható a nagy eseményről...

Továbbá felkerültek az "Adj esélyt a Reggae-vel" est képei, melyeket a Reggae menüpont alatt, a beszámoló között találhattok.

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:2005. NOVEMBER 6.

Először is TB Homelock-tól szeretnénk bocsánatot kérni, amiért az eredeti szülinapi buli beszámolójában róluk kevés szó esett... Ezt pótlandó felkerült egy másik beszámoló is a Ladánybene 27-ről, valamint a buli képeiből is válogattunk egy párat. Mindezt megtaláljátok a Reggae menüpont alatt.

Továbbá sikeres volt az "Adj esélyt a Reggae-vel" nevezetű megmozdulás a Trafóban október 31-én. Ezúton szeretnénk megköszönni a Fedél Nélkül és a Dread Slukk nevében mindenkinek, aki részt vett rajta (zenélt, táncolt, adakozott), illetve segítette a szervezők munkáját. Sikerült bebizonyítani, hogy a reggae nem csak a pénzről szól. Elég sok adomány jött össze (ld. mellékelt kép). Bővebb köszönetet a főszervezőtől, Sebőtől ITT olvashattok, valamint egy meghívót is találtok a Szolidaritás Éjszakájára, mely november 18-án lesz megrendezve a Nyugati aluljáróban.

A lemezkritikák között néhány újabb lemez került nagyító alá: Damian Marley "Welcome To Jamrock", Sean Paul "The Trinity", Seeed "Next!" és Stephen Marley "Got Music?". Mindez az Album reviews menüpont alatt.

Közkívánatra a kaliforniai Groundation zenekar bio-/diszkográfiája is felkerült a Dread Slukk oldalaira. A róluk szóló iráshoz a linket a jobb oldali menüben találhatjátok meg. Továbbá sok új internet link került fel a Linkek oldalra a reggae Előadókhoz. Ezeket is érdemes megnézni.

2005. OKTÓBER 24.

Nemrég ünnepelte az első magyar reggae együttes, a Ladánybene 27, a huszadik születésnapját, amelyen természetesen mi is ott voltuk és Sebő írt róla egy rövid beszámolót, amit a Reggae rovatban olvashattok. Képek is készültek, de azok technikai okok miatt csak később kerülnek fel az oldalra. Így utólag is Happy Birthday LB27!

Az MP3-ak között a nemrégiben megjelent Seeed új lemezéről tölthető le egy nóta, melyet Cee-Lo Green-nel közösen vettek fel. A szám címe: "Aufstehn" és jelenleg hódítja az európai slágerlistákat. A dalszöveget is megtaláljátok hozzá a Reggae MP3 rovatban.

Valamint Menelik barátom kampányolásának eleget téve, miszerint jó lenne a 2006-os évi LB27 Reggae Camp-re meghívni a nagyszerű francia Dub Incorporation nevű formációt, felkerült a 2003-as lemezükről néhány MP3 ízelítőül, hogy mit is kapnánk cserébe tőlük, ha sikerülne meggyőzni a szervezőket, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot és hívják meg őket a jövő évi reggae táborba. Ezek a számok is a Reggae MP3 rovat alatt találhatók meg. Valamint aki teheti, hallgassa Professzor Menelik műsorát hétfő délutánonként a Rádió MI-n (Szeged, FM 89.9). Ott is bizonyára hallható Dub Incorporation. Bővebb infó: www.radiomi.hu.

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:2005. SZEPTEMBER 25.

Amilyen hirtelen felröppent a hír, ugyanolyan gyorsan jött a hidegzuhany is, miszerint Junior Kelly és zenekara ismeretlen okokból lemondta az októberre lekötött 2005-ös őszi európai turnéját, s így természetesen Magyarországon sem lép fel.

Viszont jó hírrel mindig tudunk szolgálni. Sebestyén "Sebő" Szabolcs szervezésében (a Fedél Nélkül és a Dread Slukk támogatásával) megrendezésre kerül az első jótékonysági soundsystem buli, "Adj esélyt a Reggae-vel" címmel, mely a Fedél Nélkül kiemelt terjesztőinek segítésére irányul. Éppen ezért belépő nincs, viszont tartós élelmiszer (konzerv) és ruhaadományokat szívesen vesznek a szervezők. A helyszín a Trafó Bár Tangó lesz, 2005. október 31-én. A line up pedig: PASO Soundsystem, Love Alliance soundsystem, Irie Maffia, Tribe Of Judah soundsystem, valamint El Bandy, DRS és Sebő is a lemezjátszók mögé állnak majd. A tervek szerint az első negyven "adományozó" belépő személy egy multimédiás mellékletű mixCD-t is kap ajándékba. Bővebb információkért keresd Sebőt: 20/224-4521. Valamint olvasd el Sebő üzenetét is.

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:2005. SZEPTEMBER 9.

AZ ÉV REGGAE KONCERTJE!!!

Ki gondolta volna még, hogy mi jöhet ezek után? Hiszen a 2005-ös év egész jó kis jamaikai felhozatalt kínált a reggae rajongók körében: Ward 21, Rita Marley, Jimmy Cliff, Sean Paul, T.O.K. és a Wailers. De a Love Alliance csapata nem akarja abbahagyni, és elhozza nekünk Junior Kelly-t, a "Conscious Voice"-ot az A38-as hajóra, 2005. október 18-án. Tehát ez a dátum minden reggae fejnek pirosbetűs nap kell hogy legyen. A Dread Slukk oldalain részletes bio-/diszkográfiája van Junior Kelly-nek, valamint a legutóbb feltöltött MP3-as dal is az ő egyik száma, de hogy teljes legyen a kép, a szervezők által küldött sajtóanyagot is megtaláljátok alább. Aki igazi modern, ugyanakkor autentikus reggae-re kíváncsi, annak ott a helye az A38-on októberben. A belépő ára 4500 HUF (elővételben a helyszínen, illetve a Selekta Shop-ban 4000 HUF).

Junior Kelly biográfia | Junior Kelly sajtóanyag

 

2005. AUGUSZTUS 30.

Ebben a szeszélyes időben nem sok újdonság került fel a Dread Slukk-ra. A dalszövegek ismét bővültek Alpha Blondy, Anthony B és Apache Indian szövegeivel, valamint a lemezkritikáknál 4 lemez került nagyító alá: Jah Meek "Touched By An Angel", Ras Mac Bean "Pack Up And Leave", Steel Pulse "Reggae Greats" és Tigris "A füsttel együtt". Sebő jóvoltából a Ganja rovathoz is felkerült egy újabb cikk: "Hatóanyagok a kannabiszban" címmel. A letölthető MP3-as ezúttal Junior Kelly toplistás dala, a "Receive" (a Tsahai riddimen).

A Sziget 2005 befejeződött, a több fellépő közül a T.O.K. dancehall csapat koncertjét sikerült lencsevégre kapni. Akit érdekel a közel 60 perces produkció DVD-n, az írjon a tok@dreadslukk.hu e-mail címre és megszervezzük, hogy baráti áron (mondjuk 500 HUF) hozzájuthasson a lemezhez. Nemsokára a Selekta Shop-ba is szállítunk belőle.

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:2005. AUGUSZTUS 1.

Mivel közeleg az idei Sziget fesztivál, arra gondoltam, nem árt ha egy kicsit jobban megismerkedünk az ott fellépő jamaicaiak közül néhánnyal, nevezetesen Sean Paul-lal és a dancehall kvartett T.O.K.-vel. Ígyhát az ő bio-/diszkográfiájukkal bővült a Dread Slukk oldal (a jobb-felső menüoszlop). Valamint ez alkalomból az aktuálisan letölthető reggae MP3 is egy T.O.K. tune, a "Hey Ladies" (Jonkanoo riddim). A dalszövegek között pedig továbbra is ott vannak ezen fellépők szövegei, hogy lehessen gyakorolni őket a fesztiválra...

A lemezkritikákhoz pedig három új lemez áttekintése került oda: Anthony B "Black Star", Capleton "Reign Of Fire" és Morgan Heritage "Full Circle".

2005. JÚLIUS 22.

Július elején, a Zöld Pardonban megrendezésre került "mini reggae fesztivál" ideje alatt készült egy rövid interjú a feltörekvő magyar cross-over reggae zenekarral, a Tigrissel. Valamint augusztus elején nagy durranásra készülnek a Tiszán, jobban mondva 4 Tisza menti településen (de erről bővebben az interjúban és a "Party flyers" menüpont alatt). Ez alkalomból felkerült róluk is bio-/diszkográfia a Dread Slukk oldalaira. Sebestyén "Sebő" Szabolcs interjúját pedig itt olvashatjátok teljes egészében: Tigris interjú.

A korábbi Dread Slukk oldalakról a lemezajánlókat, lemezkritikákat is sikerült átmenteni, valamint a közeljövőben ismét beindul ez a rovat is. A régi kritikákat egyelőre az "Album reviews" menüpont alatt olvashatjátok.

Lassan, de biztosan bővülnek a dalszövegek is. Ezúttal Alozade, Alton Ellis, Ambelique, Anthony Cruz, Ce'cile, Gentleman, Israel Vibration, Lucky Dube, Peter Broggs, Seeed, T.O.K., Tiken Jah Fakoly dalszövegekkel bővült a gyűjtemény.

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:2005. JÚNIUS 21.

Végre elkezdődött a dalszövegek feltöltése is. Erre egy külön menüpont nyilt, "Lyrics" név alatt. Egyelőre Abyssinians, Admiral Tibet, Akon, Capleton, Damian Marley, Fantan Mojah, I Wayne, Jah Cure, Richie Spice és Sean Paul dalszövegek olvashatók. Nemsokára több is felkerül, amint lesz egy kis időm.

Ama jeles alkalomból, hogy az élő reggae legenda, Jimmy Cliff is eljön egy koncert erejére Magyarországra (mint Lionel Richie előzenekara a június 26-i T-Mobil Kapcsolat koncerten), felkerült róla bio-/diszkográfia, valamint néhány dalszöveg is az oldalra. Az aktuális letölthető reggae MP3 is egy Jimmy Cliff dal.

Kezdődik a nyár, rengeteg nyári fesztivál veszi kezdetét Magyarországon és Európa szerte, rengeteg reggae fellépővel. Aki teheti menjen el minél többre. A Sziget Fesztivál 2005 vendégei lesznek: The Wailers, T.O.K., Ce'cile és Sean Paul. A Rototom Sunsplash is felejthetetlen élményeket ígér (http://www.rototomsunsplash.com). Hazai pályán a Ladánybene 27 által szervezett Reggae Camp 2005 kihagyhatatlan program reggae rajongók részére, hiszen kelet-európa legjobb ska és reggae bandái lesznek műsoron. Itt kell megemlítenünk azt is, hogy a LB27 honlap is megújult, ezért érdemes oda ellátogatni, már csak a reggae táborral kapcsolatos infók miatt is (http://www.lb27.hu).

Már megjelent és a közeljövőben megjelenő albumok a különféle reggae lemezkiadóknál:

2005. MÁJUS 20.

Ezúttal egy kis átalakítgatáson ment keresztül ismét az oldal, de ígéretemhez híven semmi radikális változtatás nem történt. Nyílt egy külön menüpont a buli flyereknek, meg az mp3-mak is át költöztek egy külön menüpontba. Továbbá bővült a bio-/diszkográfia oszlop a következő előadókkal: Bounty Killer, Bunny Wailer, Burning Spear, Cocoa Tea, Dennis Brown, Inner Circle, Peter Tosh, Sir "Coxsone" Dodd, Steel Pulse és Third World.

Valamint a reggae királyának özvegye, Rita Marley-nak is felkerült a bio-/diszkográfiája abból az alkalomból, hogy június elején kis hazánkba tesz látogatást, hiszen most május 31-én jelenik meg a könyve magyar nyelven (címe: "Bob Marley, életem a reggae királlyal"). A könyvet dedikáltatni lehet vele június 1-jén a nemrég nyílt Nyugati téri Alexandra könyvesházban 18:00 órától, valamint június 2-án a Vörösmarty téri könyvhét alkalmából a Nyitott Könyv kiadó pavilonjánál 15:00 órától. Ugyanezen a napon (június 2-án) egy Bob Marley emlékkoncertet is ad 20:00 órakkor a Millenáris Fogadóban. A jegyek sajnos nem olcsók: elővételben 3200 Ft, a koncert előtt 3500 Ft.

A rég nem frissített Második Látás folyóirat weboldaláról átmentettem a "Reggae-történettől az On-U Sound-ig" c. cikket a "Reggae" rovatba, még mielőtt végleg eltűnne a világháló süllyesztőjében. A "Ganja" rovat is bővült Sebestyén "Sebő" Szabolcs két újabb könyvajánlójával. A mixcédéket sajnos letörölték az ATW oldalairól, így jelenleg nem tölthetők le sehonnan (hacsak nem DC++-ról), csak a Selekta Shop-ban kaphatók CD formában (1000 Ft-os egységáron). A linkeknél pedig külön kiemelésre kerültek a magyar nyelvű reggae-vel kapcsolatos oldalak, mert egyre növekvő tendenciát mutatnak (hál' Istennek)...

Nemrég megjelent albumok a VP Records-nál, Greensleeves Records-nál és a Jet Star-nál: 


http://dreadslukk.hu
- Reggae, dancehall és raszta online magazin
Szerkesztő - ::el.bandy:: - el.bandy@dreadslukk.hu

©2000-2005 Dread Slukk Productions. All rights reserved.