ADJ ESÉLYT A REGGAE-VEL
GIVE A CHANCE WITH REGGAE
2005.10.31. | Trafó Bár Tangó | Bp., Liliom u. 41.


Azt mondják a reggae a szeretet zenéje, itt a lehetőség, hogy bebizonyítsátok! Én hat évig álmodoztam, arról, hogy megvalósítsam, s összehozzam a munkámat a hobbimmal. Úgy néz ki, amit 6 éve terveztem, most valósággá válik. Ehhez sok mindenre szükség volt, barátokra, az ötlet felkarolójára, egy nyitott munkahelyre, nyitott kollegákkal, s sok türelemre!

Szóval ti, akik most azt olvassátok, hogy "Adj esélyt a reggae-vel", ti lehettek azok, akik adtok valamit, nem biztos, hogy esélyt, de egy lépéssel közelebb hozhattok 40 embert a könnyebb boldoguláshoz. Miről is van szó? Létezik 1993 óta egy lap, amely hajléktalanoknak, rossz anyagi helyzetben lévőknek egyfajta "jövedelem-kiegészítőként" szolgál. 15 Ft-ért megveszik az újság darabját, majd (mivel nem fix áras a termék) annyiért adják, amennyiért tudják (akarják, illetve megveszi a vásárló). Nagyon sokan tisztességesen, nap mint nap 8 órát kint állva nyári esőben, téli mínusz húsz fokban "terjesztik az újságot", ők azok, akiket most segíteni tudjátok, azáltal, hogy eljöttök szórakozni. Sajnos vannak olyan emberek, akik koldulnak a lappal. Náluk általában egy példányt láthattok (az is sokszor koszos), s csak "alamizsnát" kérnek. Mi különbözteti meg a két terjesztőt? Nehéz meghatározni, nem biztos, hogy a külalak, még az sem, hogy a kitűző. Ugyanis a regisztrált terjesztőnek bizony van kitűzője, engedélye, hogy árusítson. A nem regisztráltak nem rendelkeznek ilyennel. A regisztrált terjesztők közt is meg lehet különböztetni egy csoportot, ők azok, akik valamilyen okból kifolyólag a legtöbb újságot veszik (s adják el), kultúráltan, illedelmesen terjesztenek, mindenki ismeri őket a környéken, s sokszor nem is gondolnánk róluk, hogy különböznek tőlünk. A látszat néha csal, sajnos nekik tényleg gondot okozhat, hogy mit egyenek, milyen ruhát vegyenek fel.

A Szerkesztőség idén - ezt most itt nehéz felvázolni kivel karöltve - egy Uniós pályázatnak köszönhetően, szociális munkásai révén, 40 embert "kiemelhet" a legjobb terjesztők közül, s őket kiemelt figyelemmel segítheti 2 éven át - remélhetőleg - egy jobb élet felé. Hangzatos szavak ezek, sokszor az eredmények nagyon kicsik - egy segély elintézés, vagy csak iratpótlás - ezek az eredmények azonban fontosak.

A Fedél Nélkül szeretné tevékenységét jobban megismertetni és elfogadtatni a hétköznapi emberekkel, s segítséget kérni egyben tőlük. Már régóta tervezzük egy saját "Krízis élelmiszer-bázis" s ruharaktár összeállítását, ebben szeretnénk ha segítenétek, azonban nem kérjük ingyen, ellenszolgáltatásul megszerveztük ezt a bulit!

A DJ-k és soundok az első szóra kötélnek álltak, Lipi a PASO-ból segített leszervezni a Trafót, a Trafó vezetése pedig igent mondott (big up!!), El Bandy-val közösen megálmodtuk a netes flyereket és a többi flyer egy részét, Drs hozta a lemezjátszóit s a keverőjét, Jahfar pedig a cd-lejátszóit. Bosi időt szakított ránk (nem kis szervezést igényel, s nagyon köszi), ja s mindenki ingyen játszik majd a bulin. S ti segíthetitek a legtöbbet!

Arra kérnék mindenkit, hogy pénztárcájának megfelelően, menjetek el a boltokba s vegyetek néhány konzervet, vagy nézzetek be a szekrény mélyébe s a már általatok megunt nem használt (ám fontos: HASZNÁLHATÓ!!) ruhadarabokat válogassátok ki s hozzátok magatokkal a Trafóba október 31-én!

Az első negyven belépő egy multimédiás mixCD-t kap ajándékba rajta Sebő és El Bandy által jegyzett egyveleggel, s egy PASO meglepetéssel, s hogy mit tartalmaz a multimédia? Egy kis Fedél Nélkül történetet, néhány verset, novellát. Valamint s ennek is lehet örülni, az összes fellépőről egy kis összeállítást, szóval csupa érdekes dolgot, úgyhogy nosza rajta, minél korábban jöttök, annál többet kaptok az adományotokért. Ja és a jelszó, a mai napra is: ONE LOVE!!!

Sebestyén "Sebő" Szabolcs