Mighty Sounds 2020

Haverok, sör és ska. Ezzel a névvel írtuk az első cikkeinket a cseh fesztiválról, melyre nyolcadszorra is kiruccanunk idén. Azért is, mert imádjuk Csehországot, de igazi ok az, hogy ennél frankóbb és igényesebb fesztivált keresve sem találhatunk a közelben. Jó szervezés, finom kaják, hideg csapolt sör. Illetve mindig magasra tett mérce a zenekarokkal szemben. Persze, nemzetközi fronton. Érthető, hogy a hazai bandákat mi kevésbé ismerhetjük.
Most is próbáljuk összeszedni az eddigi bejelentésekből a fontosabb neveket, hogy minél több embert rávegyünk, hogy tartson velünk Táborba!
Az időpont a már megszokottá vált július második hétvégéje, ami most a július 10-12-re tehető. Ha valamiért már csütörtök este megérkeznél, akkor sem kell csüggedni. A fesztivál kemping kocsmájában ilyenkor már zajlik az élet. Csapolják a világos sört és szólnak a slágerek.

Idén az oldal hasábjain ismét csak a ska, reggae vagy streetpunk kötődésű zenekarokat vesszük figyelembe. De a fesztivál facebook csoportjában mindig beszámolunk minden frissen beharangozott zenekarról.

Kezdjük is az elején. Mivel street-punk vonal kevesebb nevet számlál, ezért először róluk írnánk pár sort. A legfontosabb talán a bostoni Dropkick Murphys. Punk zene, skót duda, kibaszott sok csordavokál és mértéktelen sörfogyasztás. Annyira alapzenekar, hogy nincs értelme többet írni róluk. Másodiknak az európai oi színtér elmúlt 30 évének egyik legmeghatározóbb német nevét, a Stage Bottles-t említeném meg. Megrendíthetetlen antifasiszta kiállás, némi antiszociális viselkedéssel összefonva. A szövegek angolul vannak és könnyen befogadhatóak. Szeretik a vicceket, de a rasszizmusra és mindenféle társadalmi problémákra kőkeményen reflektálnak.
A stílus eddig bejelentett bandái közül az utolsó a Saints & Sinners. A prágai banda az alakulása után nem sokkal már beírta a nevét az öreg kontinens ‘skinhead könyvébe’. A The Protest után talán a második legismertebb név az országukból. Vérfrissítést hoztak a fiatalok a színtérbe. Könnyű, sablonos szövegek. Minden benne van, amiről a skinhead dolog szól.
Nem utolsónak itt van a katalán Crim. Dallamos, öklöt rázó zene. Magával ragadó street-punk Tarragonából.

Stage Bottles - Sometimes antisocial but always anti-fascist

Stage Bottles - Sometimes antisocial but always anti-fascist

A ska zenekarok azért kicsit többen vannak szerencsére. Itt a kiemelendő nevek közül a két New York-i sleppel, a Mephiskapheles-szel és a The Toasters-szel, illetve brit Mark Foggo’s Skasters-szel lehetne kezdeni.
A The Toasters a harmadik hullám úttörője. Minden évben nyomnak egy európai turnét, ahol hellyel-közzel idehaza is el lehet őket kapni.
A Mephiskapheles a ’90-es évek amerikai sztár ska zenekarának számított, főleg a keleti parton. A New York-i éjszakák megkerülhetetlen zenekarának számított. Aktív éveik 2001-ig tartottak, aztán a banda hirtelen feloszlott. 2012-ben viszont újjáalakultak és azóta is turnéznak. Minden évben van a fesztiválon egy megszokott név a ’90-es végéről, most ők lesznek azok. Amúgy ha mástól nem, a Testi Egyenleg Ska Kollektívát ismerőknek ismerős lesz a zenéjük.

No Title

The original broadcast of Mephiskapheles" Doomsday on MTVs 120 Minutes. No idea what the actual date was.

Mark Foggo’s Skaters 1987-ben alakult meg Amszterdamban. Az alapító Mark Foggo akkor a 2Tone korszak után megmaradt színtér egy ismer figurája volt. Az első lemezük a ‘Ska Pigs’ amúgy alapmű a holland és német színtéren. De a zenéjük nem csak az öreg kontinensen prominens, mivel voltak már Japánban is országos turnén.

De nézzük, mi a helyzet a kisebb zenekarokkal. Akik eddig biztosan ott lesznek, az a cseh Green Smatroll. Pontos, precíz ska-jazz. Rettentően értenek a srácok ahhoz, amit csinálnak. Nincs az a pénz, amiért mi kihagynánk őket. A cseh színtér egyik alappillérjei.
Majdnem cseh, de inkább szlovák a Polemic. Számtalanszor játszottak nálunk is. Kb a szlovák PASO.
Visszatérő vendégnek számít a Yellow Umbrella is. 25 éve erősítik a német ska vonalat. Tavaly a fesztiválon ünnepelték egy turné keretein belül a 25. évfordulójukat. Főleg a 2Tone vonal jellemző rájuk, de ezt szívesen fűszerezik meg egyéb közel-keleti, orosz vagy spanyol hangzással.
Svájcból is jön majd egy visszatérő banda, az Open Season. Ők kezdetben a ska, rocksteady vonalon indultak, de mára már a modern reggae és dancehall elemeket is felhasználják a számaikban. Santosh az énekes szinte pumpálja a közönségben a pozitív energiát.

 

Direkt utoljára hagytam a The Offenders-t. Nem haragból, inkább csak mert az utolsó lemezük már inkább szakított a ska elemekkel. Persze a régi lemezeik még mindig favoritok. Igazi digó ska a javából.

Ezek voltak az eddig bemutatott nevek. Reméljük ezekkel is felkeltettük az érdeklődéseteket és elgondolkoztok a bérletvásárláson. Nemsokára remélhetőleg újabb neveket jelentenek be a szervezők és akkor a cikket is frissíteni fogjuk.