Brit New-Tone a Dürer Kertben – Heavyball interjú

A 100-as Klubnak hála Január 8-án Budapesten koncertezik a Heavyball a Bad Habit és a The Three Teadies támogatásával, ennek a bulinak az apropóján készítettünk velük egy rövid interjút.

A zenekar október végén kezdte turnéját, melynek keretében többek közt hazánkba is ellátogat. A banda közel áll a Two Tone-hoz magukat stílusilag New-tone-ként definiálják, mely a klasszikus ska elemek mellett a brit indie hagyományaival is gazdagítja a hangzásukat. A Nottingham/ London-i zenekar 2011-ben alakult, szélesebb körű ismertségre 2013 után tettek szert, amikor a Kaiser Chiefs brit turnéján és néhány szigetországon kívüli állomáson játszottak előzenekarként. Azóta olyan zenekarokkal koncerteztek együtt, mint a The Selector and The Beat a Dodgy vagy Geno Washington. Eddig két LP-jük jelent meg Black Eye Diaries (2015), valamint a  When Can you Start? (2017)

Heavyball - Black Eye Friday (Official Video)

Buy in iTunes: http://tinyurl.com/n5na5eq Follow Heavyball: http://www.heavyball.net https://www.facebook.com/Heavyball https://twitter.com/Heavyballreal CREDITS Girlfriend- Rachel Waring Boyfriend- Dan Shelton Barman- Patrick Connolly Director- Sameer Patel Producer- Elena Fuller Editor- Mikko Makela 1st AD- Robert Luke Hair and Make Up- Anna Thompson Costume Design- Nazira Hannah Runner- Jay Solomon Copyright Magnetic North Melodies 2014

Pár szóban bemutatnátok a zenekart a magyar közönségnek?

Johnny: a zenekar énekese/ gitárosa Bigface, Tom Frost a szólógitársunk, jómagam basszusgitározok a dobokat pedig Habs püfföli. Hárman Nottingham-iek vagyunk Frosty pedig Londonból jött. New Tone-t játszunk, ami egy alapvetően rockos ska egy kis country-val vegyítve.

Milyen zenéket hallgattok, mi volt a legnagyobb hatással rátok? Kedvenc albumaitok?

Iball: nagyon sok kedvencünk van, Frosty nagyon csípi a Red Hot Chilli Pepperst és nagy Hendrix rajongó, Bigface country albumokat pörget, Habs Stewart Copeland rajongó.. Én nagyon sok The Smiths-t és The Cure-t hallgatok. Nagyon sokféle zene befolyásol minket, amit próbálunk belecsempészni a zenénkbe főleg a Two Tone vonalról, valamint próbáljuk különböző sztorik köré fűzni albumainkat, olyasfajta gondolkodásmóddal, mint ahogy a The Kinks készítette koncepcióalbumait.

Mesélnétek egy kicsit a kezdetekről? Hogyan írjátok a dalaitokat?

Iball: Bigface és Habs tesók és már elég régóta ismerjük egymást, így csináltuk meg a bandát, majd nemsokára Frosty is csatlakozott mindannyiunk nagy örömére. Matt a fő dalszerzőnk, van hogy csak egy ötlettel, de van hogy egy teljes dallal rukkol elő, aztán mindannyian hozzátesszük a magunkét. Az első albumunkról a Lost Heroes Habs fejéből pattant ki, és a szöveg, amit írt inspirálta az egész dalt, ami egy délután alatt született meg. Néhány dal, mint például a Yesterday’s Man a második albumunkról, kicsit több időnkbe telt.

Bigface: Egy nagyon béna cover band-ként kezdtük, aztán elkezdtünk saját dalokat játszani és Frosty csatlakozásával kezdtük megtalálni a hangzásunk. Próbálunk jókedvű, fülbemászó dalokat írni, valami komoly vagy vicces mondanivalóval.

Az új albumotok nemrég jelent meg és nagyon sikeres volt az osztrák és német listákon. Hogy zajlottak a felvételek?

Iball: Nagyon meglepődtünk a sikerén, nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy ilyen jó helyezést ért el mindkét helyen a listákon. Ezt biztos mesélni fogom majd az unokáimnak. Az album felvételei Londonban zajlottak, néhány hónap leforgása alatt. Bigface elemében érzi magát a stúdióban, király hallani, amikor minden kezd összeállni.

Bigface: elég nagy kihívás volt az album felvétele a kisebb- nagyobb megszakítások miatt. Egy kicsit pofozgatod majd visszatérsz 3 hét múlva, hogy folytasd, ahol előzőleg abbahagytad. Visszagondolva jót tett a lemeznek, kicsit emésztettük gondolkodtunk rajta, majd visszatérve csiszolgattuk. Nagyon örültünk az album sikereinek, abszolút megérte a fáradozásainkat.

Mesélnétek a legjobb koncertélményetekről?

Iball: Sok helyen koncerteztünk már elég nagy bulikon, egy berlini koncerten egy szabadtéri színpadon több, mint 6000 ember előtt játszottunk, nagyon nagy élmény volt. De nem csak a tömeg a lényeg, ezután a koncert után Frankfurtban koncerteztünk , ahol 10 ember jelent meg! Ugyanolyan energiával játszottunk, mint előző nap Berlinben, majd a koncertet követően órák hosszat söröztünk és beszélgettünk a közönséggel. Nagyszerű este volt!

Office Party (Acoustic)

Thanks to our friends at Selekta Reggae Record Shop for letting us film outside. Filmed by Sameer Patel and Edward Lee Copyright Magnetic North Melodies 2018

Amikor turnéztok próbáltok megismerkedni a helyi arcokkal, nevezetességekkel, ízekkel?

Iball: Nagyon szeretünk várost nézni, ez az egyik legjobb része a turnézásnak. Legtöbb időnket furgonban és a koncerthelyszínen töltjük, de próbálunk minél többet kimozdulni és megismerkedni a helyi nevezetességekkel is.

Milyennek látjátok a hazai és a külföldi színteret?

Iball: Imádunk Londonban játszani, fasza kis város. A külföldi fellépéseinknél pedig mindegyik helyszínnek megvan a maga bája. Sokan eljönnek és kíváncsiak ránk, megismerkednek velünk és a zenénkkel, ez nagyon sokat jelent nekünk. Az európai színtér elég sokszínű, sok punk, skinhead, mod és rockabillys arc jön el a bulijainkra, ami elég király!

Először játszotok Magyarországon, jártatok már nálunk korábban?

Iball: Bigface kivételével még egyikünk sem, ez a buli lesz a turnénk egyik fénypontja a számunkra!

Bigface: Két hetet töltöttünk a feleségemmel Magyarországon 2015-ben, nagyon tetszett, Hévíz volt a kedvencem és a bikavér! Alig várom, hogy visszatérjek!

Keddig már nem sok idő van, az elővételes jegyeket keresd a Dürerben a Wave lemezboltban, valamint a Végállomás Sörözőben! Találkozunk a bulin!
A buli után GetUpEdina 2-tone/modish set + Selectgirls Thelma & Louise vs JD Littlehead!

100-as Klub SKA: Heavyball *UK*, Bad Habit, The Three Teadies

Dance event in Budapest, Hungary by Dürer Kert and 7 others on Tuesday, January 8 2019 with 444 people interested and 97 people going. 20 posts in the discussion.