Hungarocksteady! – Meghallgattuk a Mighty Fisher debütáló nagylemezét

THE-MIGHTY-FISHERS-SOUL-GARDEN-CD

 Április végén látott napvilágot a The Mighty Fishers első nagylemeze, melyet már jó magam is eléggé vártam. Az album megjelenése igaz kicsit csúszott, volt lemez nélküli lemezbemutató koncert is meg minden, de már kézzel fogható. A hazai rocksteady szcéna reménycsillagainak annyira faszásat sikerült összehozni, hogy a tervezett egy kiadó helyet kapásból három csapott le rá. Így nem a német RockingSteady Records tudhatja magáénak, hanem a spanyol Redstar73 Records, a német Mad Butcher és a francia Casual Records.

Minden túlzás nélkül merem kijelenteni, hogy a zenekar első nagylemeze az év egyik legjobban várt albuma, melyről nemhogy számot, de még nagyon megjelenési időpontot sem nagyon szivárogtattak ki a tagok. A lemezen 13 dal kapott helyet 43 perc játékidővel. Az új számok mellett egyedül a Hard Life kapott létjogosultságot, de ez is csak új köntösben. Hangzásbáan finoman eltér az első két kislemeztől, a billentyűs meg talán nagyobb szerepet kapott az egész felvételen, mint a vokál. Magam részéről csillagos ötössel és egy kör sörrel jutalmaznám a The Mighty Fishert!

Az egész anyagot sikerült egy kiváló stílus pakká összerakni, ahol a rocksteady dominanciája mellett helyet kap más stílus is. Nyitás már maga a várttól eltérő punkyreggae party nóta, ami az első kislemezen szereplő számoktól teljesen eltér, hasonló hangzást kapott a Hard Life új változata és a Working. Ami igazán tetszik, hogy ezek a számok szétszórtan kerültek fel a lemezre, így téve változatossá a hallgatást. Nincs időnk belassulni, mivel egy lassabb számot biztos, hogy erőteljesebb nóta fog követni.

Persze az elmaradhatatlan klasszikus rocksteady illetve loversrock dalok sem maradhattak ki, melyeknek még mindig a szerelem és a vágyakozás a másik iránt a főtémája. Illetve rögzítve lett egy instrumentális szám is a műfajból.

A szerelmes kompozíciók mellett helyet kaptak a társadalmi problémákat célzó nóták is, melyek a tradicionális rocksteady-ben nem mindig voltak fellelhetők, így említhetjük a megénekelt témák között az elnyomást és a rasszizmust. Rég nem hallottam magyar reggae vagy ska zenekartól egy rasszizmus ellenes felvételt és tessék, itt van a Back and Forth, mely az egyre teret hódító rasszizmust veszi célkeresztbe. A másik hasonlóan kritikus szám a Working, mely az elidegenedést veszi célba.

Van egy szám, amit kiemelnék mind közül, ez pedig a Welcome Home. Először is azért, mert ez az egyetlen szám az albumon, ahol Anna és az Ákos igazi duettet énekel. Az énekhang, amit Anna használ az előtt le a kalappal! Egy igazi kincs, ami még jobban emeli a zenekar színvonalát.

Mindent összevetve az meghallgatva a Soul Gardent egy itthon szokatlan, teljesen új műfajjal ismerkedhetünk meg a The Mighty Fishers révén. Ha ezen az úton folytatják tovább a zenélést, akkor szerintem nagyobb teret kaphatnak és szélesebb rétegben is megmutathatják, hogy mi is az autentikus rocksteady!

A lemez megvásárolható a kiadóktól, illet a Mighty Fisherstől is! A CD 2000 forint, míg a bakelit lemez 4000 forint daraboként.

The Mighty Fisher Web | Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .