Skanking Night: The Skatalites – Keith & Tex koncertbeszámoló

the skatalites

Múlt hét szerdán került megrendezésre a bécsi Skanking Night talán egyik legjobb bulija, a The Skatalites – Keith & Tex turnéállomás, melyre itthonról négyen indultunk, Győrből.

A találkozót Győrbe tettük, mert mindenki számára ezt volt a legideálisabb pont, plusz ugyebár Győr a találkozások városa. Az úton végig pörgettük a színtér pletykákat, pár sört megbontottuk és megbeszéltük, hogy itt lenne az ideje visszavenni Bécset, mert hát az is magyar város volt hajdan. A koncert meg maga volt a megváltó eljövetele! 

A Mariahilfer Straße-n szerettük volna két útitársunk jegyét átvenni, de a pár perces késés miatt nem voltak hajlandóak kiadni. Szerencsénkre a koncertszervező, Clemens a kifizetési bizonylatokat is elfogadta, így mindenki be tudott menni.

Pár szót a helyszínről: az Ost Klub a belvárosban található. Tömegközlekedéssel könnyen elérhető, a vonatállomás is csak 10 perc sétára van. Több részből álló alagsori szórakozóhelyről van szó. Van egy kb. 200 fős nem dohányzó koncertterme, illetve egy dohányzó kocsma része, csocsóval és kényelmes díványokkal. Az árak kétszerese a budapesti áraknak.

A zenekarokról:

Az első zenekar a helyi Basement Barefoot volt. A 8 tagú zenekar zenei hangzása inkább a reggae, illetve a dub műfajba sorolnám. Lágy és könnyed dallamaikat azért is kötném a buli hangulatához, mert teljesen a The Skatalites – The Legendary Skatalites In Dub albumot adta vissza a hallgatóságnak. A zenéjükkel sikerült kiölni az aznapi fáradalmat a testemből, és csak az eseményre koncentrálni. A több, mint 1 órás koncerten megmutatták a srácok, hogy tehetséges zenészek.

A második zenekar a legendás The Skatalites volt. Régóta szerettem volna a bandát megnézni élőben. Mondhatni a bakancslistámon volt. A zenekar sajnos Doreen Shaffer nélkül jött Bécsben, így eredeti tagot nem láthattunk a színpadon. A zenekar tagokról annyit, hogy az évek alatt eléggé megfiatalodott a zenekar: a fúvós szekció és a gitárosuk 30-35 közöttiek lehettek. Akik régebb óta zenélnek a The Skatalitesben az Ken Stewart billentyűs, Val Douglas basszusgitáros és Trevor “Sparrow” Thompson a dobos.

A koncertet a Freedom Sounds-szal kezdték, majd 1,5 órán keresztül javában pörgős és ütemes slágereket játszottak, ilyen volt például az El Pussy Cat Ska, a James Bond, a Guns Of Navarone. De játszottak az újabb slágerek közül is. A legendás ska slágerek mellett megszólalt a Rock Fort Rock reggae számuk is, mely a közönséggel együtt dalolt a zenekar. Jó volt látni, hogy az idősebb zenészek, mint Val és Trev mindent beleadva még mindig szívből játsszák ezeket a számokat és büszkeséggel néznek a fiatalabb zenésztársukra.

A zenekar a visszahívás után még két-három számot játszott és közel 1,5 órás koncert után mentek le végleg a színpadról. A koncertjüket közel 200 ember kísérte figyelemmel.

Mivel hétköznapról van szó sokan leléptek a The Skatalites koncert után, így a Keith & Tex páros buliján kicsivel kevesebben maradtak. Mi is már fáradtan néztük végig a koncertjüket. A rocksteady, illetve lover’s rock halhatatlan duója majdnem éjfélkor léptek színpadra. Műsorukat inkább a lover’s rock és a soul jellemezte, de egy két pattogósabb sikerült számot is előadtak. A főműsorban hangzott el az egyik legnagyobb rocksteady himnusz a Hypnotic Eyes, a másik várva várt számukat pedig a visszatapsolás után játszották, ez volt a Stop That Train. Ez a szám hozta meg amúgy neki a sikert majd 50 éve. A duó a koncerten a német The Heavy Allstars kísérte, amiben több német rocksteady revival bandák tagja fellelhető!

A koncert végén sound system parti volt, melyen sajnos már nem maradtunk ott.

Képek:

 [gmedia id=2]

Koncert videók:

Összességében egy nagyon jó rendezvényen vehettünk részt. A szervezés és a helyszín rendben volt. Próbáltam fényképeket készíteni, de sajnos akkor tömeg jött össze, hogy egyszerűen képtelenség volt rendes helyet találni a fényképezéshez.

Köszönjük Clemensnek a szervezést és a jegy elintézéseket. Reméljük a közeljövőben ismét ellátogathatunk Bécsbe, egy jó Skanking Night rendezvényre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .