Skanking Night: A Historical Music Night – The Skatalites, Keith & Tex, Barefoot Basement, The Heavy Allstars

skankingnight

Április végén lesz a bécsi Skanking Night koncertsorozat következő bulija, melyet bátran hívhatnánk akár a legendák éjszakájának is. Miért is?! Mert Bécset a jamaicai zenetörténelem két, a műfajuknak legnagyobb nevei fogják bevenni és elárasztani a lelkünket azzal a zenei érzéssel, amivel 50 éve is százakat illetve ezreket mozgattak meg a ska és rocksteady korszak fénykorában. A nevek nem más, mint a ska műfaj első úttörői, a The Skatalites és a rocksteady korszak legnagyobb duója, a Keith & Tex páros.

barefootbasementAz estet az ausztriai illetőségű Barefoot Basement fogja nyitni. A 10 tagú zenekar 2009-ben alakult és instrumentális ska és reggae zenét játszik ötvözve a cirkuszi zenével, a waltzerrel és a balkán hangzással. A zenekar fennállása alatt kísérte már Derrick Morgant, Shaggy-t, Morgan Harritage-t. Az év elején jelentették meg új lemezüket.

Ha a jamacai ska-ról beszélünk, akkor talán mindenkinek a The Skatalites jut az eszében. A zenekar a ’60-as évek elején állt össze a kingstoni bárok, hotelek zenész géniuszaiból, mikor is Coxsone háttérzenészeket keresett a Studio One-ba. Az első koncertjüket 1964 nyarán adták Kingtsonban a Hit-Hat Clubban, majd még ebben az évben megjelentették a debütáló lemezüket Ska Authenic címmel, melynek megjelenése után a zenekar turnéra is indult az országban. A berobbanás után szinte az összes nagyobb zenei producerrel dolgoztak együtt a szigetországban.

the skatalites

1964 őszén Don Drummond megírja a Man In The Streets slágert, ami a UK Top 10-be tornászta be magát. A zenész egy géniusz volt, mivel több, mint 200 dallamot tudhat magáénak. 1965 újévi koncertjén Drummond a fellépés után egy dühroham következtében agyonverte élettársát és elmegyógyintézetbe zárták, ahol folytatta a zene írást. 1969 május 6-án a tébolydában életét vesztette.

1965-ben a zenekar már a végét járta és még az év augusztusában az utolsó koncertjüket is megtartották, ezek után a tagok két zenekarként folytatták a zenélést: Rolando Alphonso and the Soul Vendors és Tommy McCook and the Supersonics.

A zenekar majd egy évtizedig stagnált, míg nem 1974-ben Llyod Brevett felkérte a többiek a szólóalbumán való közreműködéshez. Ekkor együtt vették az African Roots albumot, melynek producere Lee Perry.  1979-ben Chris Blackwell kérésére a zenekar már direktbe állt össze egy album felvételéig, az albumot rögzítették de végül nem adták ki McCook és Blackwell nézeteltérései miatt.

1983 júniusában a Reggae Sunsplash szervezőjének felkérésére a The Skatalites teljesen összeállt, Don Drummond helyére pedig Cedric Brooks állt be. A koncertről felvétel is készült, amit nem sokkal utána ki is adtak. A koncert után rájöttek, hogy nincs vissza út és folytatniuk kell a közös zenélést. Így nekiálltak új számokat írni, turnézni, lemezeket rögzíteni. Napjainkban is folyamatosan járják a világot és többször megfordultak kishazánkban is.

Jamaicán 1966-68-ban indult a rocksteady „őrület”, mely lelassult tempójával hidat képzett a ska és a reggae között. Ez a zenei éra az elődjét követve szintén megannyi legendát szült, melynek egyike a Keith & Tex duó lett. A páros, Keith Rowe és Phillip ’Tex’ Dixon 1967-ben lettek ismertek a rocksteady himnuszukkal, a Stop That Train-nel szerezve igazán hírnevet maguknak.

Keith-Tex-02

A duó 1966-ban találkozott először a Kingston külvárosában található Washington Gardensben, ahol közös zenei ízlésük hamar jó barátokká kovácsolta őket és közös projekten kezdtek el gondolkozni. Miután számos producer, mint például Prince Buster, Duke Reid, Coxsone elvetette ezt a zenei projektet Derrick Harriott felkarolta ők és elkezdtek együtt dolgozni. A producer keze alatt jelentették meg az egyik legnagyobb ma ismert rocksteady himnuszt a Stop That Traint, mely igazából a The Spanishtonians ska slágere volt 2 évvel a megjelenés előtt és Jimmy Cliff – Harder They Come filmjében is hallható volt.

A duó 1970-ben feloszlott, mivel Ketih a családjával együtt lelépett az USA-ba, ahol 20 éven keresztül a hadsereg sorát erősítette. Míg barátja az Egyesült Államokban, Tex kicsit északabbra, Kanadában próbált szerencsét. 27 évvel egy csoda folytán a páros újra megtalálta egymást kiadták a Back Together Again kazettát. Napjainkban a duó újra aktívan turnézik, megjelentették Redux albumukat is, ami visszarepíti a közönséget a rocksteady gyökeréhez.

A bécsi bulin a duót a német The Heavy Allstars kíséri majd, mely az egész európai turnén követi őket.

A koncertnek, mint sok más Skanking Night bulinak most is az Ost Klub szolgáltatja majd a helyet. Mind autóval, mint vonattal könnyen elérhető.

Belépő elővételben 22 Euro – itt tudod megvenni

Kezdés: 20.00

Facebook esemény | Skanking Night Facebook | Barefoot Basement Facebook | The Skatalites Facebook | Keith & Tex Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .