Mighty Sounds – Haverok, sör, ska-ska 1. rész

Jobbnál – jobb fesztiválok léteznek ma már Európában reggae, dancehall, dub vonalon, elég csak az általunk többször bemutatott Rototom Sunsplash-re gondolni, vagy éppen bármelyik német eseményre. Szerencsére idén hazánkban is megrendezésre kerül mindkét jamaicai vonalú lazulás, először a héten a Tavirózsa Reggae Fesztivál, aztán majd július közepén a Reggae Camp is.

A ska rajongók azonban Európában olyan igazi nagyobb esemény nélkül maradnak. Vagyis 2004 óta ez sem igaz, csak valahogy talán nyelvi különbségek miatt, talán azért mert a punk vonallal együtt kerül itt kedvenc jamaicai stílusunk a központba, nem sok szó esett Közép – Európa legnagyobb ska felhozatalú (28 ska, reggae banda) 3 napos bulijáról. MIGHTY SOUNDS – HERE WE COME!

Pedig ha megnézzük a jamaicai stílusok közép-kelet európai fejlődését, akkor rá kell jönnünk, hogy a punk erős nyomot hagyott rajta. Most nem mennénk bele ennek zenetörténeti okainak boncolgatásába, elég annyit felvázolni, hogy a ’80-as évek közepén a régióba mindenképp a punkon és a 2Tone zenén keresztül érkezett meg a tömegekhez a ska. Mit kell tudnunk a Mighty Sounds Fesztiválról?

Jövő hét péntek és vasárnap (július 19 – 21) között zajlik, a helyszínen 48 euróért (kb. 13.700 HUF) már bent is lehetünk. Jelenleg az elővételes jegy azonban két ezer forinttal kedvezőbb: 1090 cseh korona (kb. 11.000 HUF). Fekvését tekintve pedig Budapesttől csupán csak 500 km-t kell utaznunk, ami valljuk be, azért kényelmesebb távnak számít, akár még egy Summerjam-es túránál is. Természetesen a két dolog össze sem hasonlítható, főleg a zenei felhozatal miatt. Míg ott a középpontban a roots / dancehall kultúra áll, addig itt főleg a ska, reggae. Csapjunk is a lecsóba!

28 zenekar, 4 színpadon, és ehhez számoljunk hozzá 4 soundsystem / DJ sátrat, ahol azért el skankingelhetünk. Az idei év főelőadójaként, jamaicai zenei vonalon Ky-mani Marley -t tekinthetjük meg vasárnap éjjel, de a rootsosabb muzsikát kedvelők már az első napon élvezhetik Macka B. fülbe mászó dallamait.

Persze Ky-mani Marley-ért nem feltétlenül érdemes Csehországig utazni, kivéve ha imádjuk a sörkülönlegességeket, hiszen augusztus 20-án Magyarországon is megtekinthető koncertje. Ne is vesztegessünk most több szót rá, milyen más csemege várhat ránk?

Mindenképp érdemes lesz megnézni szombaton a rocksteady és a jamaicai muzsika nagy öregjét Stranger Cole-t, akit a német The Steadytones kísér, nagy bulira lehet számítani.  A német zenekar egyébként ad egy külön koncertet is még aznap kora délután, csak a biztonság kedvéért, ugyanazon (Jan Hus) a színpadon.

A Fesztivál színpadjain legtöbbet álló posztra mindenképp Mr. T-Bone pályázhat, hiszen a ska, jazz, rocksteady körökben egyaránt nagy sikernek örvendő harsonás, a kezdő napon (azaz pénteken) 15 órakor a Jan Zizka színpadon kezd egy helyi ska-jazz formáció (Green Smatroll) vendégeként, majd este fél kilenctől befújja magát a New York Ska Jazz Ensemble műsorába, hogy aztán amolyan késő esti (22.30) levezetésképpen még eljammelgessen, szigorúan akusztikus módon a Lucky Hazzard stage-n, Alberto Tarin-nal, RS Freddie-vel és Mark Damon-nal.

Azért a 2Tone szerelmesei sem maradnak kedvencek nélkül, Bad Manners már az első napon. Azt ‘szem ehhez semmit sem szükséges hozzátenni.

Az angol fenegyerekek , valamint a New York Ska Jazz Ensmble előtt pedig az 1981-ben alakult, harmadik vonalas amerikai ska fenomének, The Toasters áll fel a Jan Hus színpad deszkáira.

Csütörtöki, második részünkben tovább folytatjuk a Mighty Sounds Fesztivál boncolgatását, valamint néhány klipet is tolunk hozzá, csak, hogy jobban meghozzuk a kedvetek. Addig is a mai napra bezár a bazár, búcsúzunk The Jaya the Cat nótájával, őket szombat délután lehet megcsípni…



Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .